nije da sam struènjak, ali tako su me uèili oni koji malo više znaju ..
kas u naslonu razvija leðne mišiæe. tada je konj lijepo utegnut i podvuèen, tako da pravilno "radi". ne smije se trenirati duge dionice, bolje je imati kraæe, npr. za poèetak po 5 minuta, pa 10 do 15 sa pauzama. leða su jako važna ne samo zbog žuljeva, veæ zbog cijele konstitucije opæeg zdravlja konja.
ja sam jahao i na "šprun" dok konj nije nauèio naslon. možda bi bilo bolje da se jave oni sa više iskustva. ali, tako mi je bilo najlakše konja dovesti do naslona bez pretjeranog natezanja, a glava i vrat bi bili dosta slobodni. naravno, sjedištem i listovima æeš konja upravljati, ali sam sa šprunom vrlo lako postigao što sam želio.
ne znam da li koristim dobar naziv, ali pod "šprun" mislim na:
dugaèke dizgine koje sam prièvrstio na lijevu stranu kolana, zatim provukao kroz omèu žvale, zatim preko vrata do druge strane omèe žvale i završio do desnog kolana. tako sam imao dizgine koje su mogle spustiti konju glavu, imao dosta fleksibilnosti nego kod martingala....
možda sam i krivo radio, ne znam, znam samo da treba dosta strpljenja i feelinga kod svega, a tek kada konj da naslon onda se može lijepo raditi na leðnim mišiæima...