naveo!

ma razumin da su to ovèari (šta im samo ime kaže), al nekako mi se èini da su te pasmine bolje za èuvanje ranèa, štale, dvorišta i sl. velika prednost kod tih pasa, za razliku od bandoga, je šta unaprid znamo u šta æe se štene razvit, kako æe izgledat i otprilike kako bi se triba ponašat šta se tièe agresivnosti, èuvanja teritorija i sl., bez da ga nešto posebno treniramo za to. i nekako mi se èine sposobniji samostalno nešto èuvat (tipa da ih vidimo 1 put dnevno, prilikom hranjenja i to je to), bez da ih netko nadgleda. kavkazac, srednjoazijac i kangal su, mislin, savršen spoj inteligencije, velièine, snage i hrabrosti.
da li je kod nas uopæe dozvoljeno imati bandoga koji je nastao križnjem neke pasmine sa pitom? mislin da su zakonon zabranjena križanja pita sa ijednon drugon pasminom (a i sam uzgoj ''èistokrvnih'' pitova)
aha

, pardon.
tu bi se puno moglo diskutirati o tome koja pasmina bi bila najidealnija za cuvanje ranca.
evo sto su meni rekli na jednom forumu na pitanje koje sam postavila vezano uz bandoga kao psa cuvara:
sto se tice cuvanja nebih se slozio sa kvarcom da kavkazac i slicne pastirske pasmine imaju dobru samostalnu prosudbu,sto vise mislim da je to glupost ,vecina onih koji ih poznaju znaju da su to psi koji ce napast sve sto je strano,a krece se u njihovom dvoristu bez nekog ozbiljnijeg povoda,a to nije dobro,al dobro ako ti treba samo signalni pas ili pas za zastrasivanje neozbiljnih uljeza tu ce ti kavkazac bit odlican jer laje,divlja i upozorava i sa 50 metara(vecinom),
ako ti treba ozbiljan pas sa vrhunskom samostalnom prosudbom,pas koji ce sprijecit stvarno ozbiljnu situaciju,onda je to americki bandog jedan od najcijenjenijih pasa cuvara u americi,a ono najbitnije da naglasim(zbog nekih jazavaca koji sire lazi po internetu ,a tako samo stete tim prekrasnim psima)pas kod kojeg od svojih prvih nastanaka prije nekoliko desetljeca do danasnjih dana nije zabiljezen neki nepredvidivi slucaj napada na ljude,da nekazem zene i djecu,a kamoli vlasnike,mislim da je to vrlo vazan detalj za naglasiti...
znaci ako ti treba ozbiljan pas onda americki bandog(ima jos pasmina naravno nije to jedina),ako ti treba nasrtljivi,lajavac i drecavac onda imas opet dosta sirok izbor pasmina.
nonius, sve ovisi o pasminama izmedu kojih nastaje bandog.
kod moje npr tata pit bull ima 27kg, a mama presa canario ima 45kg. s obzirom na to, ne mogu ocekivat od nje kilazu od nekih 70kg. plus to sto je zenkica, a one su i manje i lakse.
ne znam stvarno da li je zabranjeno ili nije, znam da treba prijaviti da si vlasnik "moguce opasnog psa".