Dobrih pet godina sam zivjela doslovce od prodaje konja. Nisam imala posla i to je bio period kad sam zivjela od najahivanja i spremanja za skakanje konjica koje sam posudjivala (do prodaje) iz klaonice.
Ni jedan se nije vratio tamo, koliko znam i to me cini sretnom...
Kasnije sam prestala prodavati, ali sam i dalje izvlacila konje iz nesretnih situacija, trenirala ih i davala im novi posao u terapiji...vecina njih i dalje radi taj posao....od Poke, Tare i ostalih preostalih konja iz starog krda u MOGU, do kobilice Tese u Pegazu u Rijeci ili Vranice koja je svojevremeno poklonjena udruzi Kas u Sisku....
Nikad nisam imala uvjete za uzgoj, ali mislim da se i godina-dvije provedene u svakodnevnom radu s konjem mogu racunati i da je jasno da sam svakog od njih zavoljela kao da je moj uzgoj. Svaki put kad bi prodala takvog konja bilo je to u ruke obitelji s djetetom koje jase, a cesto sam nastavljala jos jedno vrijeme trenirati i dijete i konja...ta djeca su sad odrasle a neke i udate zene

a lijepe uspomene, prijateljstva koja traju i ljubav koju smo djelili prema tim konjima vezu nas i danas...Osim posljednje kobile, jedine koju sam prodala sto sam morala, a ne sto sam htjela, cija prica je nesto sto boli i danas...ali necu sad o tome...
Onaj tko uzgoji konja ili ga skoluje, zna da se radi o osobama, karakterima, koji sticajem okolnosti ovise o nama, nasim mogucnostima i znanju da ih razumijemo i da komuniciramo s njima...zbog toga vjerujem toliko da je vazno educirati i sebe i druge...bas zato sto toliko volim konje i sto me boli vidjeti ih gladne, ranjave, same i nesretne...
Na zalost broj konja i njihova popularnost rastu puno brze nego svijest, standardi drzanja, znanje o radu s konjima ljudi koji ih zele, vole i kupuju.
Ovakvo razmisljanje cini da cijenim jos vise svakog tko ovdje i drugdje u zivotu pricom i pisanjem, a prije svega primjerom pomaze da se ovaj gornji nesrazmjer ublazi...
Tako i forumi, price i druzenje na netu ovdje i na slicnim stranicama cine puno da se otvore umovi i smanje tragicne ili samo bolne greske u drzanju i radu s konjima. Puno je divnih ljudi, pametnih i iskusnih koji kroz svu zaj......u pomazu nekim novim klincima svojim pricama i komentarima...
Tako rastu sanse da kad neko proda konja osim financijskog zadovoljstva ima i ponos na vlastiti uzgoj ili rad, novog prijatelja u kupcu, a i toga ima (ne samo u crtanim filmovima) ...
Znam da su konjari likovi i sama im pripadam, koji se nemogu potpuno sloziti ni oko toga koliko konj ima nogu...a pogotovo o vrijednosti konja, ali i to je gust, sve dok je u okvirima civiliziranog i kulturnog....
Eto, nisam odolila, to su moje teze, filozofije i psihologije oko prodaje konja...