number 9
Sr. Member

Spol: 
|
 |
« Odgovor #30 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 07:27:04 » |
|
Što se tiče svega ja sam bio tamo i zbilja je sve uredno i ljudi se trude i vole konje kao rijetko tko.
Mr.Hoax hoćeš u Ruščicu u nedjelju,ja vozim?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Taki budi,ko što sam ja.Pa "š znat da si živijo.
|
|
|
|
mr.hoax
|
 |
« Odgovor #31 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 07:30:22 » |
|
Planirali smo ici, ajd cujemo se ovaj tjedan pa cemo se dogovorit
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
ludi tata
|
 |
« Odgovor #32 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 07:32:37 » |
|
e vidiš sinko , sad razgovaraš kako dolikuje akademski obrazovanom čovjeku , pa možemo normalno razgovarati . To što je tradicionalno razmišljanje kod vas prevladalo ( tako je radio moj pradjed i djed i radi otac ) daje sasvim drugi ton cijelom razgovoru : "znam da je njima to bolje, ali trenutno to nije moguce, nadam se da razumijete. nije stvar u nekom inatu, ili u necemu drugom. trenutno je tako." Slobodan ispust ili lauf štala ili vanjsko držanje su metoda s kojom se tradicionalisti baš ne slažu , ali vjeruj da je pomalo prihvaćaju i uviđaju njene prednosti za konje , ne za ljude , pa tako i moj susjed , koji je dosta tradicionalan konjar pušta svoje konje , među kojima je i par lipicanaca , (kastrat i kobila ) , van : i jučer i danas i izjure se i izvaljaju u snijegu , i ispucaju na sve strane i konjićima je super i bez povreda su i zdravi ko dren . U moje dvorište veterinar hvala bogu dođe samo kad treba izvaditi krv za IAK test , ostalo je nepotrebno . A kad smo krenuli s ovakvim držanjem ( nakon puno ispitivanja i konzultiranja s ljudima koji znaju ) svi okolo su se čudili , zvali kasno navečer telefonom da nam kažu da su konji nasred korala a po njima pada snijeg , da će krepat od "nebrige" i našeg neznanja , sad pomalo i oni tako rade , i to sve više i više . Što se tiče "ljute žvale" ona je jedan od sinonima za "prave" konjare-bećare-pastuhare koji su svoje lipicance uspjeli upregnuti ili zajahati , kao u onom kultnom filmu "Sokol ga nije volio" jer morat ćeš se složiti samnom da je to do pred desetak - dvadeset godina prevladavalo među vlasnicima lipicanaca , a nije se izgubilo ni do danas . Malo se raspitaj , ili ako možeš pogledaj koliko lipicanskih grla ima zacvikan jezik , za što će ti gazde reći : nije to ništa , pa se onda ljuti na spomen ljute žvale . I da , ako sam ja tebe uvrijedio nečim , ispričavam se isto
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mr.hoax
|
 |
« Odgovor #33 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 08:02:58 » |
|
jedna od definicija konja je ta da je on po prirodi zivotinja krda i prostranstva, naravno da bi bilo idealno kada bi mi svi imali svoje krdo od cca 20, 30 konja na prostoru od par desetaka hektara. medutim, jedno su zelje drugo mogucnosti. ja garantiram da mojim konjima nista ne fali, dobivaju maksimalnu brigu, njegu i ljubav, o hrani da i nepricam ali evo navest cu. hranjenje je ujutro u podne i navecer ujutro i navecer, zob (2/3 crne, 1/3 bijele) travna smjesa, djetelina, sijeno, otava, preko ljeta ih vodimo na pasu, kolicina hrane koju unesu je zanemariva al se druzimo  a u podne sve isto samo bez zobi naravno da mi svi imamo svoje metode, koje su nekad dobre a nekad bas i ne a mogu nevaljat iz puno razloga, od neznanja do nemogucnosti. nekad i iz ljubavi prema njima dopustamo im nesta sto nije dobro ili nije pozeljno u odgoju sve u svemu, mislim da vecina ljudi na ovom forumu, ne pripada skupini tradicionalista a sto se tice te famozne ljute zvale, kao i svaka zvala tako i ona ima svoje mjesto i vrijeme samo sto se to kroz godine izgubilo i postalo sad i odmah stvar je u tome sto se stalno borim protiv tog "tradicionalizma" tako da me smeta kada me se stavlja u tak kos. ali drago mi je da sam pokazao da nisam takav, i prihvacam ispriku
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
ludi tata
|
 |
« Odgovor #34 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 08:30:20 » |
|
Znaš šta , ne sumnjam da itko od gazda koji imaju konje za svoj gušt , iz ljubavi , slabo hrani koje , pogotovo ne u Slavoniji , i pogotovo ne na selu , svi konji uglavnom , ako nije velika nevolja , imaju dosta , ponekad i previše , pa i neadekvatno u odnosu na rad i potrošnju unesene energije , ali smatram da se ljubav ne mjeri balama sjena ili djeteline i kantama zobi nego svim ostalim što se može pružiti konju da što kvalitetnije živi sa svojim vlasnikom-prijateljem , znači što prirodnijim načinom i sa što više slobode , uz rad i obuku na human način koji neće istraumatizirati konja , a što u puno slučajeva konji jesu , a složit ćeš se jer si vjerovatno vidio na dosta mjesta , kod lipicanaca u tradicionalnom uzgoju je dosta čest slučaj . Ni ergelski uzgoj nije bolji , možda i gori jer se odrađuje zato da se zaradi plaća a ne zato jer se voli . Preporučam ti da konje metneš na cjelogodišnji lauf , nek su i u blatu i u snijegu , bit će zdraviji i bolji , a i sigurno će više uživati nego u dobroj štali na vezu čekajući kad ćeš ih izvesti ili pustiti van , a koliko vidim po ovim slikama , uvjete za takav način imaš .
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Mali Joso
Global Moderator
(P) ždrijebe

Spol: 
Dob: 19
|
 |
« Odgovor #35 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 08:42:09 » |
|
Iman potribu reć samo jedno.....A to je da ne mogu zamislit MARTU kako se već ne znan koliko dana nije kako bog zapovida istrčala i ispucala....Pa to je kobilica koja je puna energije.....Kod nas bi uvik nakon ko zna koliko galopiranja, zadnja ušla u boks.....i to sve (bar koliko se dalo pročitat) samo zato da se ne šporka?????? Ma dajte ljudi, koji van je??? Možda mislite da se mi javljamo jer smo na emotivan način bili povezani s njom i još uvik jesmo....al emocije na stranu,pa ode se radi o čistoj (usudit ću se reći) budalaštini.....Daj promislite malo o osobinama koje čina konja....!!!!!
P.S. Nadan se bez ljutnje!!!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mr.hoax
|
 |
« Odgovor #36 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 08:44:48 » |
|
imam uvijete ali je velik problem sto mrak rano dode ovih zimskih dana, dolje svjetla nema, ima u "kucici" ali nema do kucice ni okolo, to se sve treba napravit. ja znam da je koral odlican za konje, ali jednostavno to nije ostvarivo, u ovom trenutku ne. kad se to sve napravi onda svakako. a sto se tice hrane to se generalno slazem, vidio sam svasta. u globalu je dobro, uvijek postoje iznimke, a humanosti u radu, i ljubavi, tu ima svega, to je jedna nova tema u potpunosti 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mr.hoax
|
 |
« Odgovor #37 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 08:50:48 » |
|
Iman potribu reć samo jedno.....A to je da ne mogu zamislit MARTU kako se već ne znan koliko dana nije kako bog zapovida istrčala i ispucala....Pa to je kobilica koja je puna energije.....Kod nas bi uvik nakon ko zna koliko galopiranja, zadnja ušla u boks.....i to sve (bar koliko se dalo pročitat) samo zato da se ne šporka?????? Ma dajte ljudi, koji van je??? Možda mislite da se mi javljamo jer smo na emotivan način bili povezani s njom i još uvik jesmo....al emocije na stranu,pa ode se radi o čistoj (usudit ću se reći) budalaštini.....Daj promislite malo o osobinama koje čina konja....!!!!!
P.S. Nadan se bez ljutnje!!!
a majko mila, pa jesam ja ovdje na nekoj streljani ili? nije mi jasno, pa kao da smo najveci kriminalci na kugli zemaljskoj. mara je super dobro, ide van na setnju, a uskoro i u koral. ne vidim u cemu je tolika strka? imam osjecaj kao sam najveci konjski neprijatelj, a ne osoba koja jedva ceka da dode u stalu, da provodim vrijeme sa konjima. mislim, ne ljutim se, ali, ma uglavnom. samo da vas pitam. a sta je sa konjarima koji uopce nemaju ispust?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
ludi tata
|
 |
« Odgovor #38 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 08:58:20 » |
|
oni su jadni , a njihovi konji još jadniji , eto , to je
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mr.hoax
|
 |
« Odgovor #39 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 09:03:36 » |
|
to je meni jasno, ali ja tu dozivljavam neku vrstu linča samo zato jer na forumu nema tih koji uopce nemaju ispust
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
ludi tata
|
 |
« Odgovor #40 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 09:17:37 » |
|
ma ne shvaćaj to ko linč , Ljilja ti je lijepo rekla svoje mišljenje i preporučila način , dobronamjerno , a ti si svaki dalji komentar nakon svog objašnjenja da ne mogu konji van shvatio kao linč . Moje kobilke naprave blato da propadaju do pola cjevanice i nikom ništa , pogotovo ne njima , idu po smrznutom , po poluodmrznutom što je još gore i nema problema . I to da znaš kako pažljivo i kako znaju kakav je teren , veća je opasnost kad konja nafutranog i punog energije od dobre hrane pustiš nakon nekoliko dana veza u štali van , on se jednostavno ludira bez razmišljanja , samo da potroši energiju i ne pazi ništa , pa je mogućnost kakvog zla puno veća .
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mr.hoax
|
 |
« Odgovor #41 na: VeljaÄŤa 08, 2010, 09:22:54 » |
|
"on se jednostavno ludira bez razmišljanja , samo da potroši energiju i ne pazi ništa , pa je mogućnost kakvog zla puno veća ."
iznimno mi je drago sto si to napisao, jednostavno nismo u mogucnosti ih drzat cijelu godinu vani, vec sam napisao zasto a nece im biti nista ako budu neko vrijeme samo na setnji bez slobodnog ispusta.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mr.hoax
|
 |
« Odgovor #42 na: Travanj 06, 2010, 01:46:03 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Ljiljana
Administrator
pepinjer/bedevija

Spol: 
Dob: 48
|
 |
« Odgovor #43 na: Travanj 12, 2010, 11:04:43 » |
|
Nitko ništa ne piše ... Nisam bila uz računalo skoro puni tjedan ... pa evo tek sad da se nadovežem ... Za neki određeniji komentar slike su mi premale - čak i kad ih povećam ... a konj se ne kreće, ali u stavu je prestatičan i nije postavljen na način da bi ga se moglo ocjenjivati ... Konja moraš staviti da stoji kvadratično i zatvoreno s prvilnim položajem nogu ... ali i ovako se doima lijep i korpulentan. No za malo detaljniju procjenu ipak bi slika morala biti veća, a stav znatno bolji.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
people are crazy, times are strange
|
|
|
|
mr.hoax
|
 |
« Odgovor #44 na: Travanj 15, 2010, 12:44:37 » |
|
hvala lijepo, sad makar nesta znam i u onom razgovoru ste mi to objasnili. medutim zao mi je sto nema odaziva na ovu temu. da nitko nemoze napisat, svida mi se to, nesvida mi se to. ocito je da kad treba nesto otvoreno komentirat, da onda ljudi bas i nebi 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|