Podatke o kiselosti tla dobila sam od naše inžinjerice pri Vrtnom centru Šibenik, gđe Višnje Marasović.
Ona mi je kazala da je ovdi kod nas tlo zakiseljeno od višedesetljeća taloženja borovih i ostalih crnogoričnih iglica (koje padaju sa nabrojanih stabla bora, smrike i čepresa [doduše nije mi posebice isticala čempres kako uzročnik kiselosti tla, ali bor i smriku je], pa je kazala da je najbolji način neutraliziranja kiselosti upravo rasipanje stajnjaka po ispustima ...
I trenutno nemamo 15 (još, ali se uskoro očekuje 15-i/a, odnosno očekuje se još jedna beba, Atira je na redu ždrijebiti se po drugi put), već imamo 14 konja ... 9 odraslih, 2 godišnjaka, 2-oje ždrebadi od nepunih 8 mj i jedno od 5 mj.
Otakako je Ivan otišao sa svojih 5 grla, spalo nam je brojno stanje na 14 - iako smo ove zime brojali sa Ivanovima čak 19 konja (18 i jednu mulu) ...
Dakle bilo je i bit će gnoja dovoljno ...
Sloj tla/zemlje dublji je od metra, provjereno prilikom kopanja rupa za ispuste koje smo kopali bagerom, a kamenja u ispustima gotovo nema UOPĆE, tek tu i tamo poneki manji kamičak koje ionako redovno sakupljamo i nastojimo ih rubno izbaciti (to kamenje ionako sakupljamo jer nam treba za kamene temelje koje pripremamo za novu štalu (u planu je štala s više boksova engleskog tipa cca 3,5 × 4,5 m. Za početak ih planiramo sazidati 6, a kasnije još barem toliko u produžetku prvih ...
Ostalo što pišeš o analizi je prilično financijski zahtijevno, a mi jako šparamo lovu, jer triba sve ove naše konjiće prehraniti i održati u dobroj kondiciji ... a uz ostalo analiza tla se ne radi kod nas, već se uzorci tla moraju slati ili nositi u Centre za analizu tla u Split ili u Zagreb, pa to još i više poskupljuje osnovne troškove.
No i ovako i onako, konji su po ispustima, gnoje ih, pa će već nešto trave izrasti (ondje gdje konji ne izgaze previše

) ... o ostalim problemima s tim u vezi za sada ne stignem ni misliti ...