|
Jelena
|
 |
« Odgovor #45 na: VeljaÄŤa 03, 2010, 08:45:30 » |
|
od čega je počeo laminitis kod kobile? veterinar nije na vrijeme pozvan ili jednostavno nije bilo pomoći?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
If you want a stable relationship, buy a horse!
|
|
|
|
vcanjuga
|
 |
« Odgovor #46 na: VeljaÄŤa 03, 2010, 09:24:02 » |
|
Kobila se dočepala vreće zobi i pojela ju. Dr. Czik je odmah pozvan ali dobila je i kolike i laminitis odmah.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
PALMA
|
 |
« Odgovor #47 na: VeljaÄŤa 04, 2010, 08:34:47 » |
|
 od jednog prežderavanja zobi!!! Je znaš od prije? Šta je imala zdrava kopita prije toga?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
ludi tata
|
 |
« Odgovor #48 na: VeljaÄŤa 04, 2010, 08:38:30 » |
|
ovo mi zvuči malo nevjerovatno , kolika u redu , ali laminitis od jednog prežderavanja !?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Indi
|
 |
« Odgovor #49 na: VeljaÄŤa 04, 2010, 10:02:38 » |
|
Mora da je krala zob potajno neko vrijeme  Mi imamo jednog ponija koji je jako sklon kolikama i zdravlje mu nije bas najbolje (ima tumore, itd.) i jednu noc je izasao iz boxa jer neko nije dobro zatvorio vrata, provalio u prostoriju sa hranom, prozdro zobi do iznemoglosti i cak nije dobio nit kolike nit mu nije nist bilo.... Mi smo se brinuli jako da mu se nesto ne desi i na kraju smo se smijali i rekli da se mali konacno posteno najeo. Sve ovisi od organizma do organizma...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
You tell it to a gelding, you ask a mare and you discuss it with a stallion.[/color]
|
|
|
|
vcanjuga
|
 |
« Odgovor #50 na: VeljaÄŤa 04, 2010, 05:36:20 » |
|
Pojela je vreću zobi od jednom. Pa kaj to nije dovoljno+kolike. Ne znam ju od prije, ali imala je ok kopita. ja sam ju poceo odmah obrezivati nakon napadaja i dijagnoze. Kopita su se deformirala nakon tri tjedna otprilike.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dada
Konjanistvo novog vremena
pepinjer/bedevija

Spol: 
“Riding turns 'I wish' into 'I can'.”
|
 |
« Odgovor #51 na: VeljaÄŤa 04, 2010, 08:56:24 » |
|
Metabolizam konja je strasno osjetljiv...a laik nikad ne bi pomislio da kojekakva trovanja udaraju prvo na kopita (nakon probavnog sistema) i prouzroce laminitis... Pamtim davnu kobilicu Alku, kojoj je nakon zdrebljenja zaostala posteljica...Laici, pametnjakovici, su objesili ciglu da bi potakli odvajanje ali taj trik je pokidao tkivo, i kobilica je dobila trovanje, a kopita su pocela grijati kao znak pocetka laminitisa, u manje od 48 sati.... U to vrijeme nije bilo puno razmisljanja, pogotovo u konjickom klubu u kojem sam bila, i po nju je odmah dosao klaonicki kamion... Tko puno pamti, cesto place...pa tako i ja...  Svakako prejedanje koncentriranom hranom kao i drugi oblici trovanja koji su sok za metabolizam, cesto su kobni za konje, jer nema svako srece da ima veterinara ili canjugu da se potrude spasiti...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
kebir
|
 |
« Odgovor #52 na: VeljaÄŤa 06, 2010, 11:22:55 » |
|
Pojela je vreću zobi od jednom. Pa kaj to nije dovoljno+kolike. Ne znam ju od prije, ali imala je ok kopita. ja sam ju poceo odmah obrezivati nakon napadaja i dijagnoze. Kopita su se deformirala nakon tri tjedna otprilike.
Ej Vanja!ja sam imao jednu kobilu koja je provalila u silose od Đakovštine i sve žito im pojela.Nakon toga je potprašila prema Beogradu i najnovije vijesti kažu da je sada negdje oko Istambula. Praši i dalje i ko zna di če stati  Đakovština ostala bez žita a ja bez kobile  i nevini ljudi završili u zatvoru. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Tebe sam načinio bez premca! Sva blaga svjeta leže medju tvojim očima. Ti češ pod svoja kopita baciti neprijatelje, a prijatelje češ nositi na svojim ledjima.BORIČKI ARAPSKI KONJ-PASMINA.
|
|
|
|
ludi tata
|
 |
« Odgovor #53 na: VeljaÄŤa 06, 2010, 11:29:57 » |
|
a kopita joj u redu sto posto kad tak praši
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
kebir
|
 |
« Odgovor #54 na: VeljaÄŤa 06, 2010, 03:26:47 » |
|
a kopita joj u redu sto posto kad tak praši
Mislim da je u silosima bilo GMO žito 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Tebe sam načinio bez premca! Sva blaga svjeta leže medju tvojim očima. Ti češ pod svoja kopita baciti neprijatelje, a prijatelje češ nositi na svojim ledjima.BORIČKI ARAPSKI KONJ-PASMINA.
|
|
|
|
love
|
 |
« Odgovor #55 na: VeljaÄŤa 21, 2010, 11:20:30 » |
|
To što se konj prejeo i dobio momentalno laminitis ne znači da je to upravo samo zbog te jedne vreće... Imala sam konja koji se znao isto tako prejesti punih kolica zobi pa je samo sjedio na guzi i puštao vjetriće... Nego ovakvo nešto je uvijek samo okidač na već postojeće stanje, kao što su npr već prerasla kopita sa previsokim petama.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
With flowing tail, and flying mane, Wide nostrils never stretched by pain, Mouths bloodless to the bit or rein, And feet that iron never shod, And flanks unscarred by spur or rod, A thousand horse, the wild, the free, Like waves that follow the sea
|
|
|
|
Jelena
|
 |
« Odgovor #56 na: VeljaÄŤa 22, 2010, 01:01:48 » |
|
a to je bio eksperiment ili ste imali viška konja i zobi? svašta... to se zove bad management iliti više sreće nego pameti...a ovo sjedenje na guzi je kolika...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
If you want a stable relationship, buy a horse!
|
|
|
|
love
|
 |
« Odgovor #57 na: OĹľujak 09, 2010, 09:19:57 » |
|
da servirala sam konju svaki dan kolica zobi.....  pravila sam eksperiment da vidim koliko pametan odgovor mogu dobiti ovdje kad netko nešto shvati totalno doslovno i čita među redovima..... konj se otvarao preko noći, a štalari su ostavljali kolica sa zobi u štali da ujutro ne moraju trpat.. neznam zašto.... a to da je imao koliku mislim da i vrapci znaju...... što će drugo imati nakon kolica zobi??? neće sjedit na guzici iz dosade valjda  nego poanta je u tome da konj nije dobio laminitis niti ikoji klinac.... jer nije bilo postojećeg stanja koje bi se u to razvilo.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
With flowing tail, and flying mane, Wide nostrils never stretched by pain, Mouths bloodless to the bit or rein, And feet that iron never shod, And flanks unscarred by spur or rod, A thousand horse, the wild, the free, Like waves that follow the sea
|
|
|
|
love
|
 |
« Odgovor #58 na: OĹľujak 09, 2010, 09:26:44 » |
|
a to je bio eksperiment ili ste imali viška konja i zobi? svašta... to se zove bad management iliti više sreće nego pameti...a ovo sjedenje na guzi je kolika...
nemogu se prestat smijati na ovo e majke mi....... vi samo čekate koga ćete popljuvat i izvrijeđati bez ikakvog pitanja ili objašnjenja.... stvarno ne mogu vjerovati.... dođem na pegasusu svakih par mjeseci vidjeti tu i tamo koju informaciju i onda vidim ovakve postove...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
PALMA
|
 |
« Odgovor #59 na: OĹľujak 10, 2010, 04:20:26 » |
|
Imala sam konja koji se znao isto tako prejesti punih kolica zobi pa je samo sjedio na guzi i puštao vjetriće... ajde molim te pročitaj si šta si napisala!!? Jednom se može dogoditi slučajno, sve preko toga je po meni aljkavost! A i koliku ne bi nikad nazvala "samo": U tom slučaju možda se može reći "jedino", ali "samo" u ovom kontekstu zvuči potpuno drugačije. Doslovno shvaćanje i čitanje među redovima su u suprotnosti, a ne valja ti ni jedno! Šta bi ti? Nešto napišeš pa onda ljudi nemojte uzeti to baš zdravo za gotovo, a nemojte ni pretpostavljati što sam htjela reći, još manje dobro ako komentirate,...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|