Drago mi je cuti da se ne sluzite nasilnim metodama kod rada s konjima. Bravo!
Evo jos jedan mali savjet kako poboljsati to dizanje nogu. Ako svatimo da nam konj neda nogu zbog toga sto se boji za svoj zivot i jos nam uvijek potpuno nevjeruje onda to sve ima vise smisla i znati cemo prilagoditi nas rad s konjem uzevsi to u obzir.
Ovo sam vec na nekoliko mjesta objavio na fourmu ali evo jos jednom. Vazno je stjeci to povjerenje koje nam toliko puno olaksava posao u radu s konjima. Trik je u tome da kada mu vi podignete nogu da mu je i vratite prije nego sto je on cukne vama iz ruke. U pocetku to treba relativno brzo napraviti, znaci digne se noga i odmah se polako spusti dolje. JAKO JE VAZNO NE SAMO ISPUSTITI NOGU DA ZVEKNE O POD. To konju nije ugodno (kao sto nebi ni nama bilo) i vec je to dovoljno da drugi puta neda nogu ili ju nevoljko dize. Vrijeme koliko mi drzimo nogu prije nego ju spustimo na zemlju se polako produzava od djelica sekunde na jednu sekundu, pa na dvije, itd.
Sve dok nam konj opusteno neda nogu ALI NESMIJE NALECI NA NAS. I ovo je u biti slozen i dugotrajan proces i tu toliko toga jos ima, a tesko je to sve ovako na brzinu opisati. Isto tako valja voditi racuna da se konju najavite da cete mu dici nogu. Sto to znaci? Pa to znaci da mu nehvatate odmah za kopito, nego mu rukom krenete odozgora prema dolje po nozi.
Tako se u stvari i pocinje ako konj uopce ne dize noge, znaci prije nego sto bi uopce i mogli mu podici nogu (i odmah ju spustiti dolje prije nego sto je on cukne). U pocetku ce se trzati i micati nogu visoko kod koljena, pa kada se na to navikne vi krenite dolje prema, zapescu, pa sve nize i nize dok nedodete do same kicice, a on vam mirno stoji.
Sada ste spremni za dizanje noge. Cesto je tesko to napraviti taj prvi puta (vi ste ocito vec dobrano uznapredovali pa ce vam biti lakse), postoji nekoliko metoda no to bi sada pre dugo trajalo da sve pisem (ako nekoga interesira moze mi se javiti na PP). Valja uciti konja da vam dize noge na rijec, a kasnije i na pogled (da doslovce vi samo pogledate u kopito, a on dize tu nogu). Jos nesto ako uvijek prvo dignete naprimjer prvu lijevu, pa idete istim redosljedom, konj ce vam vec sam nakon te prve noge dignuti onu sljedecu cim joj se vi priblizite.
Ako se radi s konjem koji je plasljiviji i lako se ritne i/ili propne u pocetku da ga naviknete na dodir koristite umjetnu ruku na stapu (nesto sami mozete smisliti), uvijek valja biti na oprezu. Ovaj vikend sam bas obrezivao kopita dvojici pastuha i jednom kastratu i morao sam dosta vremena provesti s cetverogodisnjim pastuhom jer bi kod zadnje lijeve onako kruzno zamahnuo (znate taj nezgodan zahvat jer je nekada tesko izmaci se u stranu) cim bi ga dodirnuo po zapescu (zglobu), znaci jos nisam ni dosao blizu kicice, a kamoli kopita. Nakon desetak minuta konstantnog diranja na mjestu do kojeg mi je dao da ga diram, svako malo brzo bih rukom preso preko zgloba i uradilo je plodom. Vazno mu je bilo pokazati da ako mu ja i dirnem zglob da cu ga i pustiti i sve ce biti u redu. Dok sam mu prvi puta digao nogu odmah sam ju i spustio i tako mu dao do znanja du cu mu je vratiti. Na kraju mogao sam mu podici tu nogu istegnuti je prema naprijed i obrezati kako treba.
Jos je nesto bilo zgodno u ovom slucaju sva tri konja su prvi puta dizala noge na stalak koji ja koristim da si olaksam pogotovo kod turpijanja i vlasnik nije bio siguran da ce oni to prihvatiti, no nakon sto bih im pokazao stalak i dao da ga ponjuse digo bih im noge prema natrag (ispod njih) kao i inace i tek onda drzeci kopito u svojoj ruci bi se okrenuo i istegao nogu polako prema naprijed i lagano mu je metnuo na stalak. Gazda nije mogao vjerovati da su oni to prihvatili.
No da neidem u beskonacnost, ako vam treba jos nesto bolje pojasniti (ovo pisem stvarno na brzinu) slobodno se javite.

E, da naviknite ju na zveckanje lanca. To je isto tako jednostavno, zveckajte lancem kojih 10-tak metara od nje i onda se pomalo priblizavajte. Kada dodete do mejsta na kada se ona pocne meskoljiti vratite se korak u nazad (ili na udaljenost na kojoj nije reagirala na lanac) i ponovo malo naprijed, itd.
U stvari sto god radili s konjem ako to radite malim (malesnim) koracima vec ste pola puta do uspjeha, a tu nasi ljudi najcesce grijesi jer bi sve odmah i na brzinu.